Uzaktaki dev galaksiler tartışma yarattı

Gönderen Web-Expert 10 Ağustos 2009 Pazartesi


Dünyadan 10 milyar ışık yılından daha uzakta bulunan çok yoğun galaksilerin varlığının, kainatın evrimi hakkındaki teorileri yeniden tartışmaya açtığı bildirildi.


Nature dergisinde yayımlanan araştırmada, küçük olmasına rağmen kütlesi daha ağır, dolayısıyla daha yoğun olan ve dünyaya nispeten daha yakın büyük eliptik galaksilerin atası sayılan bir galaksinin keşfi geleneksel teoriyi tartışmalı hale getirdiği belirtiliyor.
Geleneksel teoriye göre, en büyük galaksilerin, yıldız yığınlarının kaynaşması veya küçük galaksilerin büyük galaksiler tarafından yutulması sonucu doğduğu düşünülüyor.
Bu keşfin kendilerini şaşırtığını vurgulayan bilim adamları, keşfin galaksilerin, daha fazla yıldızı içine çekmeden de boyutlarını genişletebileceğini gösterdiğini kaydediyor.
Astrofizikçi Karl Glazebrook, dergide yayımlanan yorumunda, "Sanki Londinium'un (Roma dönemindeki Londra'nın adı) nüfusuyla bugünkü Londra'nın nüfusunun aynı olduğunu keşfetmemiz gibi bir şey" ifadesini kullandı.
Adı 1255-0 konulan galaksi, Amerikan Yale ve Princeton ile Hollanda'daki Leiden üniversitelerinde görevli 3 bilim adamı tarafından bulundu.
Araştırmacılar, 29 saat süren gözlemlerini, Gemini South teleskobuyla ve spektrografi yöntemiyle yaptı. Bilim adamlarının hesapları, Dünya'dan 10,7 milyar ışık yılı uzaklıkta bulunan galaksinin ışığını, evren daha 3 milyar yaşındayken yolladığını gösteriyor.
Bilim adamları, bu ücra galaksinin gönderdiği çok zayıf sinyale rağmen, merkezinde dönen yıldızların deviniminin çok hızlı olduğundan galaksinin kütlesinin bizim galaksimiz Samanyolu'ndan 4 kat daha yoğun, ama boyunun bizim galaksiden de 6 kat daha küçük olduğunu tespit etti.
Astrofizikçi Glazebrook, gelecek yıllarda 1255-0 galaksisine benzeyen yüzlerce galaksinin bulunabileceğini ve bu buluşların belki de kainatın evrimi konusunda yeni bir teorinin ortaya çıkmasını sağlayabileceğini belirtti.

0 yorum

Yorum Gönder

Seçtiklerimiz

Haftanın İpucu!

Bu bölümde bilgisayar dünyasına ait ipuçları olacaktır..

Haftanın İpucu!